Gemeente Dordrecht brengt eigen huis op orde

 

Bureau 2030 legt de vinger op de zere plek, door te prikkelen, zonder door te drammen. Dat hebben we soms nodig. Bovendien werkt hun enthousiasme aanstekelijk, waarmee onze organisatie ook daadwerkelijk in actie komt om ons eigen huis op orde te brengen.
— Kristie van Damme - Gemeente Dordrecht

Gemeente Dordrecht heeft als onderdeel van het programma “Eigen Huis op orde” de ambitie om de CO₂-uitstoot van de eigen gemeentelijke organisatie terug te brengen, onder andere om het goede voorbeeld te geven aan inwoners en bedrijfsleven.

 Routekaart

De initiële vraag aan Bureau 2030 was om mee te denken over het terugdringen van CO₂-uitstoot bij aanbestedingen in de GWW-sector. Uiteindelijk is dit een onderdeel geworden van een integrale aanpak, waarbij een Routekaart CO₂-reductie voor de gemeentelijke organisatie is opgesteld conform de methodiek van de CO₂-prestatieladder.

Nulmeting

Er is een nulmeting opgesteld waarmee de organisatie inzicht heeft gekregen in haar eigen CO₂-verbruik. Daarna zijn we in gesprek gegaan met de organisatie vanuit twee centrale vragen: wat hebben we al gedaan en wat kunnen we doen? Kristie van Damme, Beleidsadviseur Duurzame stad van de gemeente: “dat sprak mij aan in het verhaal van Bureau 2030: dat we ook dingen gaan doen en dat certificering niet het doel op zich is. Daar kwamen onze wegen samen.”

Concrete maatregelen

In een aantal workshops hebben we samen met de organisatie ruim 90 concrete maatregelen geformuleerd die een bijdrage leveren aan het terugdringen van CO₂-uitstoot. Aan de hand van een impactanalyse is inzichtelijk gemaakt wat de CO₂-besparing en kosten per maatregel zijn. Het regulier controleren van de bandenspanning levert bijvoorbeeld een besparing van het brandstofverbruik tot 10% op. Een nieuw energiecontract levert de gemeente een besparing van 30% CO₂-uitstoot op.

Vanuit deze set aan maatregelen is de routekaart opgesteld. Hiermee is inzichtelijk gemaakt van iedere actie wat de bijdrage is aan de totale CO₂-besparing. De laatste stap gaat van wat kunnen we doen naar hoe kunnen we dat doen? Bureau 2030 levert hiervoor een actieve procesbegeleiding en ondersteuning aan de projectmanagers die verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke invulling.

In actie

Kristie: “Bureau 2030 legt de vinger op de zere plek, door te prikkelen, zonder door te drammen. Dat hebben we soms nodig. Bovendien werkt hun enthousiasme aanstekelijk, waarmee onze organisatie ook daadwerkelijk in actie komt om ons eigen huis op orde te brengen.”

Meer informatie / offerte aanvragen?