![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5e32f1a7d3f9f71f5dc81fe5/9ca4a86f-47c4-42bb-8e77-2157682c0aa5/bomen-rapport.jpg)
CSRD
Aan de slag met de CSRD
“Bureau 2030 helpt ons met het creëren van bewustzijn en reduceren van onze CO₂-footprint. Ook helpt Bureau 2030 bij certificering rondom producten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Een erg prettige samenwerking waarbij we worden meegenomen en worden bijgestaan in het gehele traject!”
-Arjan Schouten. Vercoma Communicatie Systemen
Wat is de CSRD?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun impact op mens, milieu en bestuur (ESG: Environmental, Social & Governance).
Niet alleen grote bedrijven vallen hieronder, maar ook organisaties die deel uitmaken van hun waardeketen krijgen ermee te maken. Voor (semi-)overheden betekent dit dat duurzaamheidsrapportage steeds belangrijker wordt, zowel in de eigen bedrijfsvoering als in de samenwerking met partners.
Maar duurzaamheidsrapportage is méér dan alleen voldoen aan eisen. Het is een kans om inzicht te krijgen in waar jouw organisatie de meeste impact maakt en hoe je die inzichten kunt gebruiken voor een duurzame toekomst. Wij helpen je daarbij!
Wat wij doen
Wij hebben ruime ervaring met (semi-)overheden en begrijpen de uitdagingen binnen deze organisaties, inclusief de raakvlakken met de CSRD. Met onze aanpak ondersteunen we (semi-)overheden bij een pragmatische en effectieve implementatie van de CSRD.
Dit doen we door:
De juiste thema’s te kiezen – We vertalen de stappen uit de CSRD naar onderwerpen die echt relevant zijn voor jouw organisatie.
Een gedragen aanpak te hanteren– We betrekken zowel interne als externe stakeholders actief, zodat iedereen begrijpt waarom en hoe jullie bijdragen aan duurzaamheid.
Een groeimodel te bieden – Als (semi-)overheidsorganisatie hoef je niet in één keer volledig te rapporteren. Een gefaseerde aanpak helpt om stap voor stap te leren en te verbeteren.
Je hoeft niet alles meteen perfect te doen. Door klein te beginnen en met de juiste focus te starten, maak je een rapportage die niet alleen voldoet, maar ook écht bijdraagt aan je organisatie en de maatschappij. Wij begeleiden je in elke fase, zodat duurzaamheid een vast onderdeel wordt van je beleid en strategie.
Top 5 meest gestelde vragen
-
Als overheidsorganisatie ben je niet verplicht om de CSRD te implementeren. In de toekomst kan deze verplichting er wel komen. Voor nu is de CSRD namelijk verplicht voor grote bedrijven, dit betekent bedrijven met:
Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
Meer dan 250 werknemers (gemiddeld genomen over het jaar)
Meer dan 25 miljoen euro op de balans
Middelgrote bedrijven volgen in 2026, en kleine bedrijven sluiten aan in 2028.
-
Wat we in de praktijk vaak zien is dat het CSRD-team bestaat uit leden van directie, inkoop, facilitair & huisvesting, ICT, HRM, duurzaamheid en Finance. Deze personen zijn vanaf het begin van het traject tot het einde belangrijk om te betrekken. In de beginfase van onze aanpak zullen wij op basis van onze bevindingen een voorstel doen voor een teamsamenstelling.
-
CSRD-rapportage draait om de belangrijkste duurzaamheidsthema’s van je organisatie, zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Je bepaalt zelf welke onderwerpen en datapunten relevant zijn, maar moet deze keuzes goed onderbouwen. Vervolgens toetst een accountant de gemaakte keuzes en rapportage net zoals bij financiële verslaglegging. Zo wordt de kwaliteit en betrouwbaarheid gewaarborgd.
-
De CSRD helpt je om de positieve en negatieve impacts binnen je bedrijfsvoering of de waardeketen inzichtelijk te maken en prioriteiten te stellen: welke onderwerpen zijn het belangrijkst en moet ik op acteren? Met het antwoord op deze vraag geef je richting aan je duurzaamheidsbeleid: je ziet met welke onderwerpen je het eerst aan de slag kan, hebt aan het einde van rapportage datapunten gereed.
-
De voordelen van het implementeren van de CSRD zijn:
Inwoners en stakeholders verwachten in toenemende mate dat overheden verantwoording afleggen over hun bijdrage aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Transparantie versterkt vertrouwen en maatschappelijke betrokkenheid.
Decentrale overheden ondersteunen internationale, Europese en nationale afspraken zoals de Klimaatakkoorden en biodiversiteitsdoelen.
Duurzaamheidsrapportage helpt beleidskeuzes te onderbouwen en prioriteiten te stellen. Het gebruik van deze informatie maakt duidelijk wat wel en niet werkt.
Samenwerking met partners en bedrijven wordt versterkt door inzicht te geven in gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen.
Praktijkvoorbeelden
Bureau 2030 heeft Hogeschool Rotterdam begeleid bij de eerste stappen van de CSRD door een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren.
Hoe kan Bureau 2030 jou helpen?
Wij laten je door de bomen het bos zien en zorgen voor een doordachte implementatie en borging van CSRD binnen jouw organisatie. Wil je weten hoe je kunt starten? We denken graag met je mee!
Onze aanpak bestaat uit 4 stappen:
Stap 1: Quickscan
In een korte verkenning
brengen we in kaart wat CSRD
voor jouw organisatie kan betekenen en onderzoeken
we de verdere implicaties.
Stap 2: Dubbele materialiteitsanalyse
In vier fasen en diverse workshops bepalen we de belangrijkste duurzaamheidsonderwerpen
voor de organisatie, met betrokkenheid van interne en externe stakeholders.
Stap 3: GAP-analyse
We bepalen de
rapportagevereisten en kijken daarna in de beschikbare documenten welke datapunten ontbreken om aan deze
vereisten te voldoen.
Stap 4: Actieplan
We bepalen concrete acties en verantwoordelijkheden om de ontbrekende datapunten voor de duurzaamheidsrapportage te verzamelen, die als basis dient
voor voortdurende monitoring
en verbetering.
Vragen? Neem contact op!
Tess Rosenberg
Bas van Lier