Oosterhout stelt de Routekaart Circulair op

 

Dat vind ik zo fijn aan werken met Bureau 2030, dat zij zelf proactief contact opnemen met collega’s. Deze persoonlijke aanpak onderscheidt ze van anderen.
— Alice Dinger, Beleidsmedewerker Duurzaamheid

De gemeente Oosterhout is ambitieus in het duurzaamheidsbeleid en neemt de eigen voorbeeldrol erg serieus. Naast initiatieven als interne CO₂-reductie en het opstellen van een Actieplan MVOI bestond de behoefte om bezig te gaan met circulaire economie, om zo de nationale streefwaarden van 50% circulair in 2030 en volledig circulair in 2050 te behalen.

Nulmeting

De eerste stap: inzicht creëren. Dit begint met een inventarisatie van circulaire initiatieven in en door de gemeente. Het bleek dat Oosterhout al veel circulaire initiatieven had, meer dan initieel gedacht. De nulmeting gaf mooie voorbeelden waar circulariteit al werd toegepast en liet zien wat de volgende stappen zijn om dichterbij de circulaire ambities van Oosterhout te komen.

Focus aanbrengen

Circulaire economie is een complexe term en niet tastbaar. Om ons verkregen inzicht om te zetten tot circulaire actie was het eerst nodig om onszelf af te vragen: Wat willen we bereiken en waar beginnen we? Samen met collega’s van meerdere afdelingen uit de organisatie en de betrokken wethouder hebben we een aantal focusthema’s opgesteld om toekomstig circulair beleid af te bakenen. Ook hebben we concrete doelen en ambities opgesteld die overeenkomen met de algemene duurzaamheidsdoelen en -ambities van de gemeente Oosterhout.

Actie

Tijdens een tweede workshop zetten we de opgedane kennis om in concrete circulaire maatregelen samen met diverse interne en externe stakeholders. Uit de ruim 100 acties die naar voren kwamen, prioriteerden we gezamenlijk naar een beknopte lijst van uitvoerbare maatregelen.

Het eindresultaat: Een bondig rapport met circulaire doelstellingen en concrete acties.

Meer informatie / offerte aanvragen?